News

(Video) Tindakan Lelaki ‘Culik’ Pocong Di Tepi Jalan Undang ‘Misteri’, Rupanya Ini Alasan Mereka


Biasanya bila kita dengar nama ‘pocong’, pasti terbayangkan susuk seram yang boleh membuatkan bulu roma berdiri. Kalau terjumpa, tak cukup tanah kita lari.

Pun begitu di Lamongan, Indonesia, beberapa individu telah bertindak membawa pulang ‘pocong’ yang ditemui di tepi jalan.

Menurut Detik News, rakaman CCTV di tempat kejadian berjaya merakam kelibat seorang lelaki berbaju hitam dan bertopeng mengambil ‘pocong’ yang diletakkan di tepi jalan.

Dia kemudiannya dilihat mengendong patung ‘pocong’ tersebut sambil membonceng rakan subahatnya di atas sebuah motosikal.

Berikut adalah video tular saat patung tersebut dicuri yang membuatkan orang ramai geli hati.

@lamonganpopuler

MBEGIDAK !!! Kronologi Pencurian Pocongan Dilamongan #pocongan #fyp #tiktok #lamongan #lamonganpopuler #tmc #cctv #jawatimur

♬ suara asli – Lamongan Populer – Lamongan Populer

Mungkin nak dikebumikan secara layak

Tengok-tengok pocong betul

Bahan pendidikan pun diambil, macam mana nak maju

Sementara itu, ada juga warga maya yang mendakwa menonton video dimuatnaik pelaku di media sosial. Lapor Detik News, tindakan mereka juga telah ditiru beberapa individu lain di bawah umur.

Tambah portal itu, patung tersebut telah diletakkan bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai betapa bahayanya penularan COVID-19. Malah, kelihatan beberapa keranda disusun di lokasi serupa dengan tulisan “Mati kerana korona”, lapor akhbar tersebut.

Selepas disiasat, seramai empat individu telah ditangkap pihak berkuasa dan mengembalikan patung tersebut di tempat asalnya. Menurut individu terbabit, ada yang mengatakan bahawa tindakan itu hanya untuk menakut-nakutkan rakan mereka sahaja.

“Saya curi pocong itu untuk takut-takutkan kawan saya, Adit. Sekadar prank, tak ada niat lain pun,” kata pemuda itu.

“Saya mohon maaf dan tidak akan mengulangi perbuatan saya,” lapor portal tersebut.

Jelas Detik News, terdapat tiga patung ‘pocong’ di kawasan tersebut yang mempunyai papan tanda besar dengan mesej, “61,140 orang meninggal kerana COVID-19 di Indonesia, Mau Gabung?”

Sumber: Detik News (1), Detik News (2), Lamongan PopulerSource link

Related Posts