News

Ibarat ‘Ghost Town’, Keadaan Pasar Chatuchak Di Thailand Dilaporkan Sunyi Sepi Tanpa PengunjungLanggan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Boleh dikatakan setiap destinasi pelancongan di seluruh dunia kini umpama ‘ghost town’ tanpa kehadiran pelancong. Begitu juga suasana di Pasar Chatuchak yang dulunya sesak, kini sepi dan hampir ‘mati’.

Dapat dilihat kebanyakan kedai di Pasar Chatuchak terpaksa ditutup disebabkan tidak mampu membayar sewa dan mengalami kerugian sepanjang penularan wabak pandemik COVID-19.

“You can only pick one: Shut down, or barely break even.”Many shops have closed down during the pandemic in Chatuchak…

Posted by Rice Media on Tuesday, June 22, 2021

Walaupun dihimpit dengan keadaan ekonomi yang buruk dan tiada pendapatan daripada jualan tetapi ada sebahagian peniaga di Pasar Chatuchak tidak mahu berputus asa.

Keadaan lengang di Pasar Chatuchak ini menyukarkan para peniaga untuk menjana pendapatan demi kelangsungan hidup. Ketika kerajaan Thailand memberikan bantuan kepada rakyatnya, pasar ini dikunjungi pelanggan terdiri daripada pelancong tempatan tetapi hanya seketika.

Adakah Pasar Chatuchak ini mampu bertahan sehingga keadaan kembali pulih dan pelancong dibenarkan untuk melancong? Kongsikan kenangan anda berkunjung ke Pasar Chatuchak ini.

Tahukah anda bahawa Pasar Chatuchak pernah terbakar pada tahun 2019? Klik pautan di bawah untuk ketahui lebih lanjut.

Source link

Related Posts