News

Bayi Terkecil Di Dunia Seberat Sebiji Epal, Keluar Dari Hospital Setelah Lebih Setahun Dirawat


Seorang bayi terkecil di dunia yang dilahirkan dengan berat 212 gram (7.5 auns), akhirnya keluar dari hospital setelah lebih dari setahun menjalani rawatan di sebuah hospital di Singapura.

Kwek Yu Xuan yang digambarkan sebagai ‘pejuang kecil’, seberat sebiji epal ketika dilahirkan melalui kaedah pembedahan di Hospital Universiti Nasional Singapura pada bulan Jun tahun lalu.

Walaupun saiznya kecil dan dilahirkan empat bulan pramatang, dia masih hidup dan dikeluarkan dari Unit Rawatan Rapi Neonatal hospital setelah 13 bulan dengan berat 6.3 kilogram (kg).

Gambar: Daily Mail

Menurut Daily Mail, pihak hospital percaya bahawa dia adalah bayi paling ringan di dunia yang selamat dari kelahiran pramatang.

Pemegang rekod sebelumnya yang paling ringan di dunia adalah bayi lelaki seberat 230 gram yang dilahirkan di Jerman, menurut rekod Pendaftaran Tiniest yang dikendalikan oleh University of Iowa.

Ibu bapanya, Kwek Wee Liang dan Wong Mei Ling, keduanya 35, kelihatan lega ketika memegang Yu Xuan pada 9 Julai lalu ketika membawanya keluar dari hospital.

Mereka pada awalnya telah merancang untuk melahirkan Yu Xuan di Malaysia, tempat di mana anak lelaki mereka berusia empat tahun dilahirkan, tetapi Wong terpaksa menjalani pembedahan setelah mengalami tekanan darah tinggi semasa kehamilannya.

Wong melaporkan pada akhbar Singapura Straits Times bahawa “Saya tidak menyangka akan melahirkannya dengan cepat dan kami sangat sedih kerana Yu Xuan dilahirkan begitu kecil.”

“Tetapi kerana keadaan saya, kami tidak mempunyai pilihan. Kami hanya berharap dia terus membesar dan sihat.”

Gambar: Daily Mail

Jururawat yang menjaga Yu Xuan, Zhang Suhe, mengatakan bahawa dia tidak dapat mempercayai ketika melihat bayi itu dibawa ke unit rawatan intensif neonatal.

“Saya sangat terkejut sehingga saya bercakap dengan profesor di jabatan yang sama dan bertanya adakah dia boleh mempercayainya?

“Selama 22 tahun saya menjadi jururawat, saya belum pernah melihat bayi kecil yang baru lahir ini,” kata Zhang.

Hospital Universiti Nasional mengatakan bahawa bayi yang dilahirkan empat bulan sebelum waktunya seperti Yu Xuan mempunyai kadar untuk hidup sekitar 70 peratus.

Yu Xuan diletakkan di dalam ventilator untuk membantunya bernafas kerana paru-parunya belum berkembang sepenuhnya dan kulitnya juga begitu nipis dan rapuh.

Dr Yvonne Ng merupakan seorang perunding kanan di jabatan neonatologi, berkata: “Penjagaan hariannya adalah perkara penting terutama untuk dua minggu pertama kehidupan bayi itu.

“Kami perlu berinovasi dan mencari beberapa kaedah baharu untuk menjaga bayi yang kecil ini kerana ini adalah pertama kali kami mengendali seseorang yang sekecil ini.”

Gambar: Daily Mail

Jururawat turut menghasilkan lampin khas untuk Yu Xuan kerana lampin bayi saiz normal terlalu besar sehingga menutup keseluruhan badannya.

Segala usaha bagi menyelamatkan Yu Xuan tidak berakhir di sini apabila penjagaan rapi diperlukan bagi memastikan Yu Xuan selamat dan sihat walaupun selepas dia keluar dari hospital.

Keadaan Yu Xuan berbeza dengan penyakit paru-paru kronik dan ibu bapanya mesti meletakkan dia di dalam ventilator di rumah untuk membantunya bernafas.

“Saya harus berterima kasih kepada jururawat yang telah merawatnya sejak sekian lama, mereka benar-benar menjaganya.

”Kami sangat gembira kerana semua orang datang untuk melihatnya keluar dari hospital. Pasukan ini seperti keluarga,” kata ibu Yu Xuan.

Gambar: Daily Mail

Bil hospital bagi rawatan Yu Xuan mencapai sekitar RM 848,000 ($ 200,000) tetapi dibayar melalui dana orang ramai yang telah meraih sekitar RM 1,272,000 ($ 300,000).

Tambahan kepada wang itu dibahagi kepada dua untuk penjagaan masa depan Yu Xuan dan yang selebihnya dikembalikan ke platform Give Asia untuk membantu keluarga lain.

Hospital Universiti Nasional dalam satu kenyataan yang disiarkan di Facebook, menceritakan semula perjalanan menakjubakan Yu Xuan ketika dilahirkan tahun lalu.

”Bayi Yu Xuan hanya 212 gram, hampir seberat sebiji epal besar ketika dia dilahirkan menerusi kaedah pembedahan kecemasan pada bulan Jun tahun lalu.

”Setelah 13 bulan di Unit Rawatan Rapi Neonatal kami, bayi Yu Xuan keluar dari rumah dengan baik. Dia mungkin bayi paling ringan di dunia yang selamat dari kelahiran pramatang.

“Kami gembira untuk pejuang kecil ini dan keluarganya, dan bangga dengan penjagaan yang diberikan oleh pasukan kami. Keinginan terbaik kami kepada Little Yu Xuan agar dia terus membesar dengan sihat dan berjaya menghadapi cabaran setiap hari,” kata kenyataan.

Sumber: Daily MailSource link

Related Posts